MÓDSZEREK PDF Nyomtat Email

Tájékozódó beszélgetés - az első interjú

A tájékozódó beszélgetés (un. első interjú) célja, hogy megismerkedjünk, megismerjem problémáját, panaszait, segítségkérésének okát, élettörténetét, családi hátterét. Ezek alapján beszéljük meg, egyezünk meg együttműködésünk módjáról, időtartamáról, formájáról, arról, hogy tanácsadásra vagy inkább pszichoterápiára van-e szükség.

Pszichológiai tanácsadás

Konkrét, aktuális élethelyzeti nehézségek, krízisek, családi, munkahelyi konfliktusok esetén alkalmazott módszer. A pszichológiai tanácsadás általában 3-5 ülésből áll és célja az elakadás feloldása, az aktuális probléma, dilemma körüljárása, a megoldási lehetőségek feltárása. 
A különbség a baráti és a pszichológiai tanácsadás között : a titoktartás kötelezettsége, a szakmaiság, a behatárolt időtartam, fix keretek.

Pszichoterápia

A pszichoterápia a lelki segítségnyújtás egyik professzionális módja, leegyszerüsítve beszélgetések sorozata, melynek során a segítséget kérő számára érthetővé válnak problémái és önmaga. Ez a megértés lesz az alapja  majd a szükséges változásoknak.

A pszichoterápia más, mint egy orvos-beteg kapcsolat, a segítséget kérő aktivitásra, komoly lelki munkára vállalkozik ebben: végső soron ő oldja meg a problémáját, a terapeuta ehhez szaktudását, tapasztalatát, idejét, támogatását biztosítja. Összetettebb problémák esetében általában hosszabb folyamatról van szó, amihez kitartásra van szükség, ugyanakkor lassú, de tartós változást eredményez.

Különféle pszichoterápiás módszere léteznek, erről bővebben olvashat saját blogomban.